subtitle

whitespacer

 

Hyfsat Hållbar

20140326 /
Heter boken. Jessica Cederberg Wodmar heter stjärnan som skrivit den.
Den är banbrytande, boken.
Och den behövs.
Innan jag förstod hur hållbarhetsbranschen fungerade, i början av mina studier, var det länge ett mysterium för mig varför svenska företag inte kommunicerade sitt hållbarhetsarbete. För studiers räkning träffade jag företag i bland annat modebranschen, där ett av dem hade genomfört storverk. Storverk! Men sa inget. Med butik på NK vägg i vägg med ett företag som inte ens kunde stava till hållbarhet och med kunder som går emellan och inte ser någon skillnad. Inte ges möjlighet att välja, inte får det mervärde som ett visuellt ansvarstagande av ett företag du gillar att handla av, ger.
Och jag förstod redan då, för jag är inte född i farstun, att vi hade ett gigantiskt problem i hållbarhetssverige och svenskt näringsliv. För hur ska komma vidare om vi ska jobba i det tysta? Om vi håller tyst för att vi är så rädda för att få kritik? Varifrån ska svenska företag få kraft och incitament att fortsätta, om konsumenten inte belönar dem för vad de gör inom hållbarhet. Men hur ska en konsument kunna belöna, välja och uppmuntra om hon inte fattar vad hon ska välja och varför? Och varför är vi så rädda för kritik inom just det här området. när det fritt och glatt slarvas med kvalité och arbetsförhållanden till höger och vänster, utan eftertanke, inom andra?

Jag tror att det bottnar i att miljö- och hållbarhetsfrågorna är så otroligt komplexa. De är, på riktigt, väldigt svåra att få grepp om.
En handling i ett land kan få extrema konsekvenser i ett annat.
Ekosystemtjänster är gratis och därmed per automatik till för att utnyttjas maximalt för egen vinnig.
Hur ska vi som privatpersoner och företag hantera det kan man fråga sig och alla svarar olika.
Hållbarhet krockar också, per difinition, med stor del av vår konsumtion så som den oftast ser ut idag.

Om vi ska förstå hållbarhet måste vi tänka på ett sätt som, när vi får grepp om det, ifrågasätter hela vår tillvaro.
Hur vi vill leva.
Vilka vi vill vara.

Orka liksom.

Därför gör vi det inte.

Hur ska vi då vända på skutan kan man undra? Det går ju inte direkt att göra hållbarhet mindre komplext.
Jag säger hållbarhetskommunicera mera.
Jag sa det redan då och jag står fast vid det idag. Det som inte syns finns inte. Det gör ingenting om någonting invecklat och komplext förenklas och framstår som lättare än det är, om det sätter fart på hållbarhetsarbeten. Tydlighet inspirerar. Inspiration leder till handling.
Kommunikation är inte en ensam lösning på det allt för stillastående hållbarhetssverige, men den är en grym början.

Mera mod alltså!

Våga visa vad du gör, hur ni jobbar. Väck konsumenten, inspirera andra, sätt lite press på de som sackar efter. Skryt! Väck lusten! Visa brösten så att säga (passa speciellt på du som inte har ammat bort dina än) Janne Josefsson eller godtycklig hårding kommer att komma när ni börjar kommunicera ert arbete, men skit i det. När ni har hållbarhets-väckt eran lojala kund så kommer hennes ord och handling att försvara dig mot Jannes brutala jargong, och lite kritik är bara utvecklande och härligt.

Och eftersom hållbarhet är så komplext, eftersom det inte går att göra allt, så kan ni inte ha exakt allt under kontroll. Det GÅR inte. Det räcker med att vara Hyfsat Hållbara för att börja kommunicera. Hyfsat Hållbar är hållbar nog för att öppna munnen. Säg det till Janne.

Och nu skrev hon den, bästa mentorn, boken som kommer att få fart på hållbarhetssverige. Tack gode gud. Att jag slapp skriva den själv.
Det var på tiden att den kom. Det var inte otippat att det var hon som skrev.
Den är bra, köp den, läs den.

Du som läser det här är säkert själv hyfsat hållbar förresten? Tillräckligt bra för våga prata om det alltså. Du har säkert gjort minst två saker redan idag som är åt det hållbara hållet. Säg vilka. Ut med det!
Själv har jag….

…nej jag vågar inte.

Löjligt, eller hur?

Man vill ju liksom veta.

                                     Av Emelie - hyfsat hållbar 


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar